Vitamin D
Info okénka,  Tipy a Informace

Vitamin D

Jeden z vitaminů, které jsou rozpustné v tucích je právě vitamin D. Jeho nedostatek v našich podmínkách přichází a projevuje se zejména v období podzimu a zimy. V tuto dobu ho ale o to víc potřebujeme. Je totiž důležitý pro naši imunitu. Proč dále ho potřebujeme, kde ho najdeme a kolik ho přijímat se dozvíte v dnešním info okénku.

Proč potřebujeme vitamin D?

Vitamin D má v našem těle nezastupitelnou funkci. Shrnutě bych vypíchla tyto jeho funkce:

  • Významně se podílí na lepší imunitě organismu – stimulace NK (natural killer cells) buněk, které se podílí na ochraně před vnějšími patogeny jako jsou viry, bakterie, paraziti; reguluje systémovou zánětlivost; chrání proti nebezpečným cytokinovým bouřím
  • Byl vyhodnocen i jako vhodná prevence proti infekcím dýchacích cest – opět zvýšením funkce imunitních buněk, které se podílejí na ničení virů a bakterií
  • Společně s K2 vitaminem ovlivňují metabolismus vápníku, kdy dochází k jeho správnému přesunu a uložení do kostí, zubů – nejen při růstu
  • Podporuje kardiovaskulární zdraví
  • Podílí se na tvorbě energie v organusmu (tvroba ATP) a obnově buněk
  • Je podstatný pro hormonální zdraví – zejm. tvorba testosteronu a estrogenů
  • Je důležitý pro správnou funkci štítné žlázy
  • pozitivní vliv na psychiku, produktivitu
Kde ho najdeme?

Nejlepším zdrojem vitaminu D je sluneční záření. Proto je fajn se vystavovat se sluníčku, jak jen můžeme. Na jaře a v létě si naše tělo vytváří aktivní formu vitaminu D – vitamin D3 (sulfovaný dále přeměněný na kalcidiol a kalcitriol) za pomoci LDL cholesterolu právě ze slunečního záření (konkrétně díky UVB).

Vitamin D3 najdeme z potravin zejména v rybách jako je makrela, divoký losos, sardinky, tresčí játra. Dále je obsažen ve žloutcích, mléčných produktech (nejlépe z volného chovu) a také v houbách sušených na slunci.

Kolik vitaminu D přijímat a v jaké formě?

Doporučení denních dávek (DDD) se samozřejmě liší v rámci jednotlivých zemí i organizací a hlavně je opravdu individuální. Dle Institute for Functional Medicine bychom měli přijímat 600 IU, u osob nad 70 let potom 800 IU (1 µg = 40 IU (mezinárodních jednotek)). LPI (Institutu Linuse Paulinga) dokonce doporučuje suplementaci 2000 IU/den. Hladinu vitaminu D si můžeme jako u spousty jiných vitaminů a minerálů zjistit krevními testy. LPI také stanovuje míru, kdy už dávka vitaminu D může být pro náš organismus až toxická a to je pro dospělého člověka obecně (nikoli individuálně) 4000 IU (100 µg).

Nicméně na jaře a v létě bychom měli být vitaminem D dostatečně zásobeni ze slunečního záření. Zejména pokud máme práci ve vnitřních prostorech je ale občas oříšek být dostatečně venku, tak pozor na to 😉 A Protože si naše tělo umí při dostatečném vystavení se slunečnímu záření určité zásoby uchovat i na podzim, není většinou nezbytné ho ještě do podzimu suplementovat. V pozdějším podzimu a zimě nám ale Dčko už může chybět. Resp. vitamin D3 chybí např. až 95 % žen. A studie, která se zabývala dostatkem vitaminu D u fotbalistů – tedy sportovců pohybujících se dvakrát denně venku, ukázala, že i tito sportovci už v říjnu začali vykazovat jeho nedostatek. A co teprve potom my, co jsme celý den zavření v budově…. Je tedy na zvážení každého z nás, jestli a kdy se suplementací začne.

Suplementy D3

Na podzim i v zimě je fajn se zaměřit na příjem potravin, které vitamin D obsahují. Přirozené zdroje budu zastávat vždy. Když už nám ale strava nestačí, je dobré suplementovat. Jako doplněk stravy se užívá právě aktivní forma D3. Velmi vhodné je D3 kombinovat s vitaminem K2. Dčko fuguje jako jakýsi prohormon a v synergii s K2 vytváří právě potenciál pro skvěle fungující tělo. Vhodné jsou např. liposomální formy těchto vitaminů. Nejsou ale úplně nezbytné. Důležité je tyto vitaminy rozpustné v tucích užívat právě s jídlem obsahující tuk (nikoli tedy na lačno) a to v ranních nebo dopoledních hodinách, jelikož mohou ovlivňovat cirkadiánní rytmus.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *