Žemlovka bez lepku, mléka, cukru
Recepty,  Sladké,  Snídaně

Netradiční žemlovka

Láká Tě představa žemlovky bez žemlí, mléka nebo cukru? Chuťově Ti garantuji, že této lepší verzi neodoláš. A ještě k tomu budeš mít ten hřejivý pocit nejen v žaludku, ale i na duši z plnohodnotnějšího jídla 😉

Ingredience na 1 hřbet žemlovky

  • 300 g jablek zbavených slupky
  • 100 g mandlové mouky (pomletých mandlí)
  • 30 g kokosové mouky
  • 1 plž jogurtu (rostlinného nebo klasického bílého)
  • 3 vejce
  • 1 člž skořice
Žemlovka bez lepku, mléka, cukru

Postup

  1. Jablka nastrouháme a smícháme se skořicí.
  2. Oddělíme bílky od žloutků.
  3. Smícháme mouky, jogurt a žloutky. Vypracujeme těsto. 2/3 těsta použijeme na vystlání dna formy.
  4. Z bílků vyšleháme sníh.
  5. Na těsto naklademe 1/2 množství nastrouhaných jablek. Jako další vrstvu přidáme vyšlehaný sníh. Poklademe zbytkem (druhou polovinou nastrouhaných) jablek a nahoru nadrobíme zbylou 1/3 těsta jako drobenku.
  6. Pečeme v troubě na 180°C cca 30 min.

Tip

Na pečení jsem použila formu s keramickým dnem a silikonovými okraji délky 24 cm. V případě jiných forem je třeba použít pečicí papír případně formu pořádně vymazat.