Makový hřbet s tvarohem a jablky
Recepty,  Sladké,  Snídaně

Makový hřbet s jablky a (ne)tvarohem

Výborná osvěžující buchta, kterou oceníme zejména s končícím létem a úrodou jablek.

Na 1 hřbet potřebujeme

  • 3 velká nebo 5 malých jablek – nahrubo nastrouhaných oškrábaných – 2/3 množství
  • 100 g mletého máku
  • 50 g mandlové mouky
  • 1/2 bzl vanilkového pudinku
  • 1 člž prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 100 g kokosového jogurtu/řeckého nebo smetany
  • 200 g tvarohu (lze i ovčí nebo kozí či bezlaktózový) nebo řeckého ovčího jogurtu nebo kokosového jogurtu
  • 10 kapek vanilkového extraktu
  • 1 vejce
  • 1/3 nastrouhaných jablek se skořicí
Makový hřbet s tvarohem a jablky

Postup

  1. Smícháme ingredience na spodní vrstvu a dáme ji do formy.
  2. Smícháme ingredience na prostřední vrstvu a dáme ji na vrstvu první.
  3. Pečeme v předehřáté troubě první dvě vrstvy na 180°C cca 15 min a na dalších 15 min přidáme poslední vrstvu strouhaných jablek.

Poznámky

Na pečení jsem použila formu s keramickým dnem a silikonovými okraji délky 24 cm. V případě jiných forem je třeba použít pečicí papír případně formu pořádně vymazat.

Pokud jsou jablka sladká, není potřeba buchtu už nijak doslazovat. To bych doporučovala. Další doslazení je možné např. erythritolem, xylitolem, čekankovým sirupem, kvalitním medem