Karob-kokosový s drobenkou
Recepty,  Sladké,  Snídaně

Karob-kokosový s drobenkou

Hodně jednoduchý koláč, který je vláčný a krásně se hodí jako snídaně, ke kafíčku a nebo i jako svačinka na cesty. Na své si přijdou i Ti, kdo nejí lepek ani mléko.

Na cake do formy o průměru 18 cm budeme potřebovat:

Na tmavou vrstvu

  • 50 g pomletých mandlí (mandlové mouky)
  • 50 g kokosové mouky
  • 2 plž bílého jogurtu (může být rostlinný, i klasický)
  • 1 vejce
  • 2 plž karobu
  • 150 g jablečného pyré

Na náplň

  • 1 balení – 200 g kokosové smetany
  • 2 vejce
  • 15 kapek vanilkového extraktu
  • 1 – 3 plž sladidla – (použila jsem 1 plž erythritolu)

Ozdoba (není nutná) – smícháme

  • 50 g aktivovaných plátků mandlí
  • 1 plž čekankového sirupu
  • 1 plž kokosového oleje
Karob-kokosový s drobenkou

Postup

  1. Smícháme zvlášť suroviny na tmavou vrstvu i na náplň.
  2. Formu vysteleme 2/3 tmavé vrstvy, na kterou nalijeme světlou vrstvu a pečeme v troubě 15 min na 175°C.
  3. Po 15 minutách přidáme rozdrobenou část tmavé vrstvy jakoby drobenku a posypeme mandlemi. Pečeme dalších cca 25 min.
  4. Po vytáhnutí necháme vychladnout a podáváme.

TIP: První den cake křupká. Na druhý den je cake takový vláčný a celý měkký. Cake je možné dozdobit jakýmkoli sezónním ovocem.

Formu používám s keramickým dnem a silikonovým okrajem, kterou není nutné nijak vymazávat.