Jablkový hřbet s ořechy a (ne)tvarohem
Recepty,  Sladké,  Snídaně

Jablkový hřbet s ořechy a (ne)tvarohem

Podzimní hřbet, který je opět ve znamení jablek. Za mě je stejně nejlepší ta sezónní úroda přímo ze zahrady 🙂

Na 1 hřbet potřebujeme

  • 3 velká nebo 5 malých jablek – nahrubo nastrouhaných oškrábaných – 2/3 množství
  • 100 g mletých mandlí
  • 50 g bzl ovesné mouky
  • 1 člž prášku do pečiva
  • 2 vejce
  • 250 g tvarohu (lze i ovčí nebo kozí či bezlaktózový) nebo řeckého ovčího jogurtu nebo např. mandlového jogurtu
  • 1 vejce
  • Případně 1 plž sladidla (čekankový sirup, xylitol, erythritol)
  • 1/3 nastrouhaných jablek se skořicí a 1 plž mletých ořechů
Jablkový hřbet s ořechy a (ne)tvarohem

Postup

  1. Smícháme ingredience na spodní vrstvu a dáme ji do formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 15 min.
  2. Smícháme ingredience na prostřední vrstvu a dáme ji na vrstvu první společně s poslední jablečnou vrstvou.
  3. Pečeme dalších 15 min.

Poznámky

Na pečení jsem použila formu s keramickým dnem a silikonovými okraji délky 24 cm. V případě jiných forem je třeba použít pečicí papír případně formu pořádně vymazat.

Pokud použiješ tekutější verzi místo tvarohu jako je jogurt, tak je fajn přidat třeba xantanovou gumu nebo další vejce, aby vrstva pěkně držela.