Jablečný štrúdl bez lepku
Recepty,  Sladké,  Snídaně

Jablečný štrúdl

Štrúdl jsem měla ráda vždycky. Když jsem ale zjistila, že mi nedělá lepek dobře, hledala jsem alternativu. Bezlepkové listové těsto však nebylo ani složením, ani chuťově to, co by se mi zamlouvalo. Spousta low carb variant těst na štrúdl vychází z těsta z mozzarely. U mě mléčné výrobky vypadly taktéž ze hry a proto jsem hledala dál. Vymyslela jsem tuto kombinaci, která u nás doma sklidila úspěch 🙂

Na 1 štrúdl potřebujeme

Na těsto:

  • 100 g bezlepkové mouky – já jsem použila mouku na kynuté těsto bez kynutí od Szafi Free, můžeš použít třeba ovesnou, pohankovou, rýžovou mouku – lépe jejich směs, ale přidej kypřidlo
  • 50 g mandlové mouky (pomletých mandlí)
  • 70 ml filtrované vody
  • 7 ml jablečného octa

Na náplň:

  • 5 oloupaných na hrubo nastrouhaných menších jablek
  • 1 člž skořice
  • 2 plž mletých ořechů – vlašské/pekanové/lískové
  • 10 g hrozinek – nasekaných na kousky
  • Kdo chce sladší variantu, když jsou jablka kyselá, může přidat např. lžíci erythritolu, xylitolu, jiného sladidla
Jablečný štrúdl bez lepku

Postup

  1. Ze surovin na těsto vypracujeme těsto, které necháme odležet asi 10 min.
  2. Připravíme si směs na náplň
  3. Troubu předehřejeme na 175°C
  4. Těsto vyválíme tak, aby se nám vešlo na plech.
  5. Polovinu těsta poklademe náplní a rolujeme do štrůdlu od části s náplní.
  6. Na závěr potřeme štrúdl rozšlehaným vejcem
  7. Pečeme v troubě na 175 °C cca 25 min.

Dodatečné info

Použitá mouka SZAFI FREE EXPRES MÚČNA ZMES NA PRÍPRAVU CESTA BEZ KYSNUTIA 1000G má toto složení: jáhlová celozrnná mouka, čiroková mouka, batátová múka, tapiokový škrob, mouka z psyllia, mouka z bambusových vláken; objemové činidlo: jedlá sóda, regulátor kyslosti: kyselina citrónová.
Nutriční hodnoty na 100 g směsi: S 63 g, B 9,5 g, T 1 g, vláknina 14 g